Information inför en vårdnadstvist

Att vara en part i en vårdnadstvist är jobbigt på många sätt. Ju mer förberedd man är inför tingsrätten, desto lättare blir det att genomföra vårdnadstvisten.

Barn har rätt till sina föräldrar som ser till barnets välmående. Är man på väg in i en vårdnadstvist kanske man behöver läsa den första meningen en gång till. Det är nämligen så att i en vårdnadstvist handlar det om att sätta barnets bästa i fokus. Barnets rätt och barnets bästa är det som många gånger lägger tyngden i besluten.

När det handlar om vårdnadstvister finns det från början två vårdnadshavare och ett eller flera barn. När det gemensamma barnet är fött så har man en stor uppgift att ta hand om barnet och uppfostra det. Det bör göras med gemensamma beslut och tankar vårdnadshavarna emellan.

Vårdnadstvist när föräldrar inte kan kommunicera

Det är inte alltid som det fungerar att leva som familj och man blir oense om olika beslut. Har man separerat så är första steget att försöka lösa situationen så att det blir bra för barnet. För många fungerar det genom kommunikation och hyfsad förståelse för varandra och de löser saker och ting efter vägen. Andra par som separerar vägrar att prata med varandra av olika anledningar.

I en del förhållanden kan det vara våld, hot och både psykisk och fysisk misshandel som ligger till grund. Andra gånger är det föräldrar som bara vill göra livet surt för den andra parten och tvärvägrar ett samarbete. I alla fall där inte kommunikationen fungerar kan man läsa första meningen igen om att barnen har rätt till sina föräldrar.

Barnens egna viktiga roller i vårdnadstvisten

Det är ingen rättighet att som förälder träffa sitt barn om det innebär att barnet exempelvis mår dåligt av situationen. Ju äldre barnet är desto mer inflytande får barnen själva i processen. Det står till och med i barnkonventionens artikel 12 att barn som kan ska få uttrycka egna åsikter som rör dem själva.

Viktigt är att notera att det i barnkonventionens artikel inte är någon åldersgräns för att barnen ska få uttrycka sin åsikt. Det gäller alltså både små och stora barn. Barnen ska dock inte höras inför domstolen om inte något specifikt föreligger. Istället ska domstolen hämta in den informationen från sociala myndigheter.

Informationssamtal innan vårdnadstvisten tas upp i domstolen

Tyvärr är det inte alltid som domstolarna redovisar barnets inställning i domen även om de känner till den. Ju äldre barnet är, desto mer framkommer och redovisas dock barnets åsikt. Skulle man stå inför en vårdnadstvist är det viktigt att veta att domstolarna eftersträvar barnens bästa. Innan vårdnadstvisten går till domstol krävs det att man har ett informationssamtal med familjerätten.

Först efter det så får det hela gå vidare till domstol om man inte kan enas innan dess. Oavsett varför man hamnar i en vårdnadstvist är det jobbigt för alla parter. Argumenten är ibland väldigt självklara varför man gör det. Oavsett vilka, är det viktigaste att man ibland låter sig vara bara förälder åt barnen man strider för.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik