Hyra ut hus – tänk på detta

Funderar du på att hyra ut hus och genom detta få in lite extra pengar? I större städer ser man att det finns alla möjligheter att göra just detta. Bostadsmarknaden i exempelvis Stockholm är i det närmaste absurd. Priserna ligger på orimliga nivåer och köerna för att få hyreskontrakt i förstahand slingrar sig fram i tusental.

Det gör att en andrahandsmarknad blir viktig och att detta även inkluderar vanliga villaägare. Det kan handla om att hyra ut hus på långtid, att man hyr ut hus under en kortare period – men även att man exempelvis hyr ut delar av huset eller en biarea som exempelvis ett Attefallshus.

Har du nyligen sett att barnen lämnat bostaden och har ett hus som känns för stort – ja, då kan exempelvis en inredd källare vara en perfekt del att hyra ut. Det ger ett fint klirr i kassan och det gör dessutom att du hjälper någon annan på traven.

Hur mycket är rimligt att begära i hyra?

Den första – och kanske största – frågan handlar om hur mycket pengar man kan begära i hyra? Det finns regler att förhålla sig till även som villaägare. Till skillnad mot en bostadsrättsinnehavare som vill hyra ut i andra hand så behöver man inget godkännande – men för den sakens skull så är det inte Vilda Västern och en fri marknad det handlar om.

Det man ska tänka på är att hyran inte ska överstiga de kapital och driftkostnader man har. Hur man räknar ut detta kan man få hjälp med – och den hjälpen rekommenderas också att man tar. Det finns ingen anledning att chansa i den frågan och exempelvis riskera en upptaxering. Ta de säkra före det osäkra.

Hitta rätt hyresgäst

En annan fråga gäller givetvis även hyresgäst. Det finns all anledning att ta hjälp även där. Att gå via en förmedling på nätet skapar en trygghet. Din villa läggs ut och de som vill hyra den är samtliga verifierade och kontrollerade. Utöver detta så kan man även få hjälp med avtalsskrivning, med försäkringsfrågor – vilken typ av försäkring måste man ha om man hyr en villa i andrahand? – samt vid andra juridska spörsmål och frågor som dyker upp; exempelvis gällande uppsägningstid och annat.

Man rekommenderas även att som uthyrare göra en besiktning av villan innan man börjar hyra ut den. Det ger en trygghet för både dig och din framtida hyresgäst. Du kan aldrig hävda att en gammal skada tillkommit under hyrestiden – och hyresgästen kan å sin sida inte hävda det motsatta. Genom en besiktningsman så skapas trygg- och säkerhet. En riktigt bra investering.

Publicerat den
Kategoriserat som Bostad