Skötsel av tänder och tandkött

För att hålla tänderna i bästa form behöver man besöka flera olika yrkesgrupper inom tandvården. Det beror på att alla har sina specialiteter och det är kombinationen som skapar tandhälsan.

Tandläkaren arbetar med tänderna genom att laga hål och även laga tänder som spruckit eller har en bit som lossnat. Det innebär att man kan fylla på en tand som är avbiten så att tanden känns hel igen, och dessutom får ett utseende som ser nästan ut som innan. Men däremot arbetar inte tandläkaren med tandköttet eller tandhälsan som gör att tandköttet mår bra och tänderna har ett stadigt fäste. Det är något som sköts om av en tandhygienist i Bromma i stället.

Den skadliga tandstenen

Tandhygienister ser till att hygienen runt tänderna är den bästa, och oftast innebär det att man arbetar med att ta bort tandsten. Dessutom informerar man patienterna om hur man ska agera för att minimera tillväxten av tandsten. Tandsten är plack som hårdnar och skapar en irritation i tandköttet. Det bildas då fickor som till slut innebär att man tappar tänderna. Därför är det mycket viktigt att man ser till att ta bort tandstenen så att inga fickor i tandköttet uppstår, med efterföljande tandlossning.

Förutom att ta hand om sina tänder och tandkött så kan det behövas att man då och då går till en tandhygienist som tar bort tandsten och plack. Det kan vara ett besök som är viktigt även om det mer innebär en lägeskontroll och information gällande tandköttets mående.